Van Hengstum Metaal Logo

Afbramen

Afbramen

Wat is afbramen | borstelen | Kanten breken?

U wilt producten geleverd krijgen zonder uw handen open te halen aan scherpe randen. Wanneer u er voor kiest uw product te laten afbramen, worden oneffenheden verwijderd, ontstaan door snijwerkzaamheden. Bij kleinere diktes komen deze niet of nauwelijks voor. Door onze Timesaver machine kunnen er met een schuurband oneffenheden worden weggeslepen. Nadien wordt het materiaal geborsteld zodat de scherpe overgang licht wordt afgerond. Met alleen borstelen worden de scherpe randen gebroken door het afronden en blijft de mooie finish van het materiaal intact. Aan u de keuze …….

Hoe ontstaan bramen?

Afbramen hoe werkt dat?

Wanneer een metaal koud wordt bewerkt kunnen er bramen ontstaan. Dit kan onder andere gebeuren wanneer metaal wordt gezaagd, gesneden, geponst of gestanst. Een braam is een klein opstaand randje of puntje aan bijvoorbeeld de zaagkant van het metaal. Een braam kan heel scherp zijn en zorgt er voor dat het werkstuk niet glad is. Vaak moeten bramen worden verwijderd om een mooi product af te leveren. Het verwijderen van bramen noemt men afbramen. Afbramen is een nabewerking die veel voorkomt in de werktuigbouwkunde.

Bramen kunnen in verschillende metaalsoorten ontstaan. De grote en de aard van het materiaal is van invloed op de manier waarop de bramen het beste verwijderd kunnen worden. Ook de vorm van het object waarop de bramen aanwezig zijn is van invloed. Bramen kunnen worden verwijderd doormiddel van een metaalvijl of door het gebruik van schuurpapier en schuurband. Meestal gaat het dan om kleine bramen. Grotere bramen die stevig vast zitten aan het werkstuk moeten doormiddel van een elektrische slijpmachine worden verwijderd of met behulp van een haakse slijper worden weggehaald. Daarnaast kunnen bramen ook worden verwijderd doormiddel van electro chemisch afbramen. Bij dit proces lossen de bramen op in elektrolyt door het gebruik van elektrische stroom. Hierdoor ontstaan zeer gladde oppervlaktes.

Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

De roterende carousel met 8 slijpborstels; 4 roterend met de klok mee en 4 roterend tegen de klok in, voor gelijke ontbraming en kant-afronding van laser-gesneden, gedeukte en machine-gemaakte onderdelen in alle kanten. Het kan onderdelen van verschillende diktes tegelijkertijd verwerken (tot wel 5mm verschil) in een enkele, simpele set-up. Platte onderdelen, maar ook onderdelen met uitsteeksels en andere vormen aan de boven- en onderkant. Kleine onderdelen vanaf 50mm worden vastgehouden door de standaard vacuumtafel.

Veel gestelde vragen over Afbramen

Afbramen is het proces waarbij oneffenheden en scherpe randen, die ontstaan zijn door bewerkingen zoals snijden, zagen of ponsen, worden verwijderd. Dit zorgt voor een gladde afwerking van het metaal en voorkomt verwondingen bij het hanteren van de producten.
Bramen ontstaan wanneer metaal koud wordt bewerkt, zoals bij zagen, snijden, ponsen of stansen. Dit resulteert in kleine opstaande randjes of puntjes aan de randen van het metaal, die vaak scherp zijn en het product onveilig kunnen maken.
Het afbramen van metalen onderdelen zorgt voor een veilige hantering, een glad oppervlak en een langere levensduur van de producten. Daarnaast verbetert het de esthetiek en kwaliteit van het eindproduct.
Bramen kunnen ontstaan in verschillende soorten metaal, zoals aluminium, staal en RVS. De grootte en aard van het materiaal bepalen de beste manier om de bramen te verwijderen.
Bij afbramen worden oneffenheden en scherpe randen volledig verwijderd met behulp van bijvoorbeeld een slijpmachine. Borstelen daarentegen breekt enkel de scherpe randen door ze lichtjes af te ronden, terwijl de mooie finish van het materiaal behouden blijft.
Er zijn verschillende machines beschikbaar voor het afbramen, zoals breedbandschuurmachines, haakse slijpers en speciale ontbraammachines zoals de Timesaver. Deze machines zorgen voor een consistente en efficiënte afwerking.
Een ontbraammachine, zoals de roterende carousel met slijpborstels, verwerkt onderdelen door roterende borstels die de bramen verwijderen en de randen afronden. Deze machines kunnen onderdelen van verschillende diktes tegelijkertijd verwerken.
Het verwijderen van bramen is essentieel om te voorkomen dat scherpe randen verwondingen veroorzaken. Daarnaast zorgt het voor een gladde en esthetische afwerking van het product, wat belangrijk is voor de kwaliteit en veiligheid van de onderdelen.
Wanneer correct uitgevoerd, veroorzaakt afbramen geen schade aan het materiaal. Integendeel, het verbetert de kwaliteit en duurzaamheid van het product door de verwijdering van scherpe randen en oneffenheden.
De kosten van afbramen kunnen variëren afhankelijk van het type materiaal, de grootte van de bramen en de gebruikte machine. Het is raadzaam om een offerte aan te vragen bij een gespecialiseerd bedrijf zoals NSA Metaal voor een nauwkeurige prijsopgave.
Niet alle metalen onderdelen hebben afbramen nodig. Bij kleinere diktes komen bramen nauwelijks voor. Echter, voor producten met scherpe randen of oneffenheden is afbramen cruciaal om een veilige en hoogwaardige afwerking te garanderen.