Van Hengstum Metaal Logo

Coaten

Coaten

Poedercoaten

Poedercoaten, ook wel poederlakken/moffelen genoemd, is een elektrostatisch verfproces. Het belangrijkste verschil tussen conventionele vloeibare verf en poedercoating is dat de poedercoating geen oplosmiddel nodig heeft om het bindmiddel en de vulstof in een vloeibare suspensie te houden. Met perslucht wordt negatief geladen poeder op een positief geladen product gespoten.

Coaten

Door het elektrostatisch principe blijft het poeder tijdelijk aan het bespoten object plakken, waarna het in een oven wordt verhit. Zo krijgt de coating de kans om uit te vloeien, waarna het uithardt. het wordt meestal gebruikt om een afwerking te creëren die harder is dan gewone verf. Poedercoating wordt vooral gebruikt voor het coaten van metalen zoals o.a. staal, aluminium, roestvrijstaal (rvs) en verzinkt staal. Vooraf worden de producten eerst grondig gereinigd door middel van een chemische of mechanische voorbehandeling.

Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

Poedercoaten en Pigment

Het pigment is het belangrijkste in de coating. Het materiaal waarop de coating aangebracht wordt, krijgt bijzondere eigenschappen mee. Deze eigenschappen worden hoofdzakelijk door het pigment in de coating bepaald, bijvoorbeeld de kleur of de glans. De meest gebruikte pigmenten in coatings zijn calciumcarbonaat, kaolien en titaandioxide.

Coating wordt veel toegepast in de voedingsindustrie, hiermee kunnen sturingen worden gegeven aan een actieve grondstof, die houdbaarheid verlengen, geuren maskeren en behoud van kwaliteit geven.

Coaten

Veel gestelde vragen over Coaten

Poedercoaten, ook wel poederlakken of moffelen genoemd, is een elektrostatisch verfproces waarbij poedercoating zonder oplosmiddel wordt aangebracht op een object. Dit zorgt voor een harde afwerking die bestand is tegen slijtage.
Bij poedercoaten wordt negatief geladen poeder met perslucht op een positief geladen product gespoten. Door het elektrostatische principe blijft het poeder tijdelijk plakken, waarna het in een oven wordt verhit om uit te vloeien en uit te harden.
Poedercoating wordt vooral gebruikt voor het coaten van metalen zoals staal, aluminium, roestvrijstaal (rvs), en verzinkt staal.
Het belangrijkste verschil is dat poedercoating geen oplosmiddel nodig heeft om het bindmiddel en de vulstof in een vloeibare suspensie te houden. Dit maakt poedercoating milieuvriendelijker en duurzamer.
Voorafgaand aan het poedercoaten worden producten grondig gereinigd door middel van een chemische of mechanische voorbehandeling om te zorgen voor een goede hechting en een duurzaam eindresultaat.
De meest gebruikte pigmenten in poedercoating zijn calciumcarbonaat, kaolien en titaandioxide. Deze pigmenten bepalen de kleur en de glans van de coating.
Poedercoating wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie om sturing te geven aan actieve grondstoffen, houdbaarheid te verlengen, geuren te maskeren en de kwaliteit van producten te behouden.
Ja, poedercoating is zeer geschikt voor buitengebruik omdat het bestand is tegen extreme weersomstandigheden en chemicaliën, waardoor het een duurzame keuze is voor buitenprojecten.
De voordelen van poedercoating zijn onder andere een harde, slijtvaste afwerking, milieuvriendelijkheid, en het ontbreken van oplosmiddelen, wat het proces veiliger maakt voor zowel de gebruiker als het milieu.
De tijd die nodig is om een product te poedercoaten varieert, afhankelijk van de grootte van het object en de specifieke vereisten van het proces, maar het volledige proces inclusief voorbehandeling, coaten en uitharden kan enkele uren duren.
Ja, beschadigde poedercoating kan worden hersteld, maar dit vereist meestal het verwijderen van de beschadigde coating, opnieuw reinigen van het oppervlak en het aanbrengen van een nieuwe poedercoating.