Dieptrekken

Dieptrekken

Dieptrekken van Metaal

Dieptrekken is een vervormingstechniek waarbij een metaalplaat onder (hydro)mechanische druk door plastische vervorming wordt omgezet in een naadvrije driedimensionale vorm. Deze techniek is bruikbaar voor vele soorten materiaal zoals metaal en kunststoffen en is geschikt voor het vervaardigen van veel verschillende vormen.

Dieptrekken

Welke materialen kunnen wij dieptrekken?

De materialen die voor dieptrekken worden gebruikt moeten voldoende kunnen vervormen zonder te scheuren of te plooien. Dat wil zeggen dat er voldoende elastische eigenschappen aanwezig moeten zijn. Veel gebruikte materialen zijn: Aluminium, Roestvast staal, Staal, Koper, Messing, etc.

Dieptrekken

Het proces van dieptrekken, hoe gaat dat in z’n werk?

Bij dieptrekken wordt een matrijs gebruikt die een speciaal ontworpen vorm heeft, die het te vervaardigen product moet krijgen. Daarnaast is er een stempel, dat een tegengestelde vorm heeft en dus in de matrijs past. Het te bewerken materiaal: de blenk, wordt op de matrijs geplaatst en door een houder op zijn plaats gehouden. Vervolgens drukt een pers het stempel naar beneden. Hierdoor wordt de blenk tussen matrijs en stempel ingeklemd. Als de pers verder omlaag beweegt, wordt de blenk in de vorm van de matrijs geperst. Doorgaans zijn nog meer hulpmiddelen nodig, zoals een plooihouder, die voorkomt dat er plooivorming ontstaat. Bij grote benodigde vervormingen is het soms ook nodig om met meerdere ’trekken’ te werken.

Het materiaal dat diepgetrokken wordt, kan afhankelijk van de uiteindelijke vorm extreem vervormd worden. Indien extreme vervormingen nodig zijn, zijn speciale metaalsoorten nodig. Doordat het materiaal ook met grote kracht over de randen van de matrijs getrokken wordt, is vaak ook goede smering van het oppervlak nodig, om te voorkomen dat de matrijs en stempel onnodig snel slijten, of dat de blenk daar scheurt of aan de matrijs vastvreet.

Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

Voorbeelden:

Blikjes voor frisdrank
Tubes voor tandpasta, lijm etc.
Patroonhulzen
Spoelbak in een roestvaststalen aanrechtblad
Bodemplaat van een auto

Veel gestelde vragen over Dieptrekken

Dieptrekken is een vervormingstechniek waarbij een metaalplaat onder (hydro)mechanische druk door plastische vervorming wordt omgezet in een naadvrije driedimensionale vorm. Deze techniek is geschikt voor het vervaardigen van verschillende vormen uit metalen en kunststoffen.
Materialen die voor dieptrekken worden gebruikt, moeten voldoende elastische eigenschappen hebben om te vervormen zonder te scheuren of te plooien. Veelgebruikte materialen zijn aluminium, roestvast staal, staal, koper en messing.
Bij dieptrekken wordt een matrijs met een speciaal ontworpen vorm gebruikt, samen met een stempel die een tegengestelde vorm heeft. Het te bewerken materiaal, de blenk, wordt op de matrijs geplaatst en door een houder op zijn plaats gehouden. Een pers drukt het stempel naar beneden, waardoor de blenk in de vorm van de matrijs wordt geperst. Hulpmiddelen zoals een plooihouder kunnen nodig zijn om plooivorming te voorkomen.
Goede smering is nodig om te voorkomen dat de matrijs en het stempel snel slijten of dat de blenk scheurt of vastvreet aan de matrijs. Dit is vooral belangrijk bij extreme vervormingen, waar grote krachten over de randen van de matrijs worden uitgeoefend.
Voorbeelden van producten die met dieptrekken worden gemaakt zijn blikjes voor frisdrank, tubes voor tandpasta en lijm, patroonhulzen, spoelbakken in roestvaststalen aanrechtbladen en bodemplaten van auto’s.
Ja, voor extreme vervormingen zijn soms speciale metaalsoorten nodig. Deze materialen moeten voldoende elastische eigenschappen hebben om zonder scheuren of plooien vervormd te kunnen worden.
Een blenk is het stuk plaatmateriaal dat op de matrijs wordt geplaatst en door een houder op zijn plaats wordt gehouden voordat de pers het stempel naar beneden drukt om de blenk in de gewenste vorm te persen.
Plooihouders worden gebruikt om plooivorming tijdens het dieptrekken te voorkomen. Ze helpen de blenk op zijn plaats te houden en zorgen voor een gelijkmatige vervorming.
Ja, dieptrekken kan naast metalen ook voor kunststoffen worden gebruikt. De techniek is bruikbaar voor het vervaardigen van verschillende driedimensionale vormen.
De uiteindelijke vorm van het product wordt bepaald door de matrijs en het stempel. De matrijs heeft de gewenste vorm van het product, terwijl het stempel een tegengestelde vorm heeft en in de matrijs past.
De belangrijkste voordelen van dieptrekken zijn de mogelijkheid om naadvrije driedimensionale vormen te produceren, de veelzijdigheid in het gebruik van verschillende materialen zoals aluminium en roestvast staal, en de efficiëntie bij het vervaardigen van complexe vormen in grote series.