Van Hengstum Metaal Logo

1.0338 / DC04-A-m

1.0338 _ DC04-A-m

Koolstofarm staal, aangeduid met het werkstofnummer 1.0338 en bekend onder de DIN/EN nummer DC04-A-m, is een veelgebruikte staalsoort vanwege zijn uitstekende mechanische eigenschappen en veelzijdigheid. Dit type staal is specifiek ontworpen voor toepassingen die een hoge mate van koudvervorming vereisen. Het is een laag koolstofgehalte staal, wat bijdraagt aan de goede lasbaarheid en vervormbaarheid van het materiaal.

1.0338, of koolstofarm staal, kenmerkt zich door zijn lage koolstofgehalte, wat resulteert in een uitstekende vervormbaarheid en goede lasbaarheid. Dit maakt het materiaal ideaal voor gebruik in de fabricage van platte producten zoals koudgewalst staal en staal voor koudvervormen. Het staal heeft een fijne korrelstructuur en biedt een goede oppervlakteafwerking, wat essentieel is voor toepassingen die een hoge mate van precisie en esthetiek vereisen.

Daarnaast biedt 1.0338 een balans tussen sterkte en ductiliteit, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan industriële toepassingen. Het wordt vaak gebruikt in de productie van huishoudelijke apparaten, auto’s, bouwmaterialen en andere industriële producten die betrouwbare mechanische eigenschappen vereisen. Door zijn chemische samenstelling en mechanische eigenschappen is 1.0338 een voordelige keuze voor fabrikanten die op zoek zijn naar een staalsoort die zowel economisch als functioneel is.

Fysische en mechanische eigenschappen van 1.0338

1.0338, of koolstofarm staal, heeft fysische eigenschappen die het geschikt maken voor diverse industriële toepassingen. Het materiaal heeft een dichtheid van ongeveer 7,85 g/cm³ en een smeltpunt tussen 1425-1460°C. Deze eigenschappen dragen bij aan de veelzijdigheid en brede inzetbaarheid van het materiaal.

Mechanische eigenschappen

De mechanische eigenschappen van 1.0338 zijn als volgt:

  • Treksterkte: 270-410 MPa
  • Rek bij breuk: ≥ 28%
  • Hardheid: ongeveer 70 HRB

Deze eigenschappen maken het staal geschikt voor toepassingen waarbij een combinatie van sterkte en vervormbaarheid vereist is.

Lasbaarheid

Koolstofarm staal zoals 1.0338 staat bekend om zijn uitstekende lasbaarheid. Dankzij het lage koolstofgehalte (minder dan 0,12%), kunnen lassen worden uitgevoerd zonder dat er voorverwarming of speciale nabehandeling nodig is. Dit maakt het ideaal voor constructies waarbij veel laswerk vereist is, zoals in de bouw en de auto-industrie.

Smeedbaarheid

1.0338 is goed smeedbaar bij temperaturen tussen 850-1050°C. Het materiaal kan gemakkelijk worden gevormd tot de gewenste vorm en maat zonder het risico van scheuren of breuken. Dit maakt het geschikt voor de productie van diverse componenten die complexe vormen en nauwkeurige toleranties vereisen.

Warmtebehandeling

Hoewel 1.0338 geen specifieke warmtebehandeling vereist voor de meeste toepassingen, kan het worden genormaliseerd om de korrelstructuur te verfijnen en de mechanische eigenschappen te verbeteren. Normaliseren wordt uitgevoerd bij temperaturen tussen 900-950°C, gevolgd door afkoeling in lucht. Dit proces kan de sterkte en taaiheid van het materiaal verder optimaliseren.

Toepassingsgebied

1.0338 wordt veel gebruikt in verschillende industriële sectoren vanwege zijn uitstekende eigenschappen en veelzijdigheid. Enkele belangrijke toepassingsgebieden zijn:

  • Auto-industrie: Voor de productie van carrosseriepanelen en andere structurele onderdelen die een hoge mate van vervormbaarheid vereisen.
  • Bouw: Gebruikt voor constructie-elementen zoals dakbedekking, gevelbeplating en andere bouwmaterialen.
  • Huishoudelijke apparaten: Voor de fabricage van behuizingen, frames en andere componenten van witgoed en elektronica.
  • Algemene machinebouw: Voor diverse onderdelen die zowel sterkte als ductiliteit vereisen.
Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

Vergelijkingstabel

Eigenschap

1.0338 (DC04-A-m)

RVS 304

HSLA Staal

Dichtheid

7,85 g/cm³

8,00 g/cm³

7,85 g/cm³

Treksterkte

270-410 MPa

520-720 MPa

500-700 MPa

Rek bij breuk

≥ 28%

40-50%

15-20%

Hardheid

70 HRB

70-80 HRB

80-95 HRB

Lasbaarheid

Uitstekend

Goed

Goed

Smeedbaarheid

Uitstekend

Matig

Goed

Warmtebehandeling

Normaliseren mogelijk

Verharding mogelijk

Verharding mogelijk

Deze vergelijkingstabel toont aan dat 1.0338 uitstekende mechanische eigenschappen biedt die het vergelijkbaar maken met, of zelfs beter dan, andere staalsoorten voor specifieke toepassingen. Door de balans van sterkte, ductiliteit en lasbaarheid blijft 1.0338 een populaire keuze voor vele industriële toepassingen.

Veel gestelde vragen over 1.0338 / DC04-A-m

1.0338, ook bekend als DC04-A-m, is een koolstofarm staal dat veel wordt gebruikt vanwege zijn uitstekende mechanische eigenschappen en veelzijdigheid. Dit staal wordt vooral gebruikt in de auto-industrie, bouwsector en bij de productie van huishoudelijke apparaten. De goede lasbaarheid en vervormbaarheid maken het geschikt voor toepassingen die een hoge mate van precisie en esthetiek vereisen.
1.0338 staal heeft een lage treksterkte van 270-410 MPa, een hoge rek bij breuk van ≥ 28%, en een hardheid van ongeveer 70 HRB. Het lage koolstofgehalte draagt bij aan de goede lasbaarheid en vervormbaarheid van het materiaal, waardoor het ideaal is voor koudvervormingsprocessen.
Ja, 1.0338 staal is uitstekend lasbaar. Door het lage koolstofgehalte kan dit staal zonder voorverwarming of speciale nabehandeling worden gelast. Dit maakt het een populaire keuze voor constructies en producten waar veel laswerk nodig is, zoals in de auto-industrie en de bouw.
Hoewel zowel 1.0338 als RVS 304 veel gebruikte staalsoorten zijn, hebben ze verschillende eigenschappen en toepassingen. RVS 304 is een roestvrij staal met een hogere treksterkte en betere corrosiebestendigheid, geschikt voor chemische en voedingsmiddelenindustrieën. Daarentegen is 1.0338 een koolstofarm staal dat beter geschikt is voor koudvervorming en toepassingen waarbij esthetische afwerking belangrijk is, zoals in de auto-industrie en bouw.
Hoewel 1.0338 geen specifieke warmtebehandeling vereist voor de meeste toepassingen, kan normaliseren worden toegepast om de korrelstructuur te verfijnen en de mechanische eigenschappen te verbeteren. Normaliseren wordt uitgevoerd bij temperaturen tussen 900-950°C, gevolgd door afkoeling in lucht.
1.0338 staal is veelzijdig en wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder: Auto-industrie: Voor carrosseriepanelen en structurele onderdelen. Bouw: Voor dakbedekking, gevelbeplating en andere bouwmaterialen. Huishoudelijke apparaten: Voor behuizingen, frames en componenten van witgoed en elektronica. Algemene machinebouw: Voor onderdelen die zowel sterkte als ductiliteit vereisen.
De chemische samenstelling van 1.0338 staal bevat voornamelijk ijzer met een zeer laag koolstofgehalte (minder dan 0,12%). Andere elementen zoals mangaan, fosfor en zwavel kunnen ook in kleine hoeveelheden aanwezig zijn, wat bijdraagt aan de specifieke eigenschappen van het staal.
1.0338 staal is duurzaam en biedt een goede balans tussen sterkte en vervormbaarheid. Door de lage hoeveelheid koolstof is het minder gevoelig voor roest en corrosie, vooral wanneer het wordt gebruikt in toepassingen binnenshuis of met een beschermende coating.