Van Hengstum Metaal Logo

1.4410 / Super Duplex / X2CrNiMoN25-7-4

1.4410 _ Super Duplex _ X2CrNiMoN25-7-4

1.4410, ook wel bekend als Super Duplex, is een hoogwaardig roestvast staal dat bekend staat om zijn uitstekende mechanische eigenschappen en hoge weerstand tegen corrosie. Deze legering biedt een uitzonderlijke combinatie van sterkte en duurzaamheid, waardoor het ideaal is voor toepassingen in veeleisende omgevingen. Super Duplex 1.4410 bevat een hoog gehalte aan chroom, nikkel en molybdeen, wat resulteert in een uitstekende weerstand tegen putcorrosie en spanningscorrosie. Dit materiaal is geschikt voor gebruik in de chemische industrie, olie- en gasindustrie, en maritieme toepassingen, waar hoge sterkte en corrosiebestendigheid essentieel zijn. Dankzij de hoge mechanische sterkte kunnen dunne secties worden gebruikt, wat leidt tot gewichtsbesparing zonder in te boeten op structurele integriteit.

Fysische en mechanische eigenschappen van 1.4410

1.4410, bekend als Super Duplex, heeft uitstekende fysische eigenschappen die het geschikt maken voor diverse industriële toepassingen. Deze eigenschappen omvatten een hoge thermische geleidbaarheid en een lage thermische uitzettingscoëfficiënt, wat bijdraagt aan de stabiliteit van het materiaal bij variërende temperaturen.

Eigenschap

Waarde

Dichtheid

7,8 g/cm³

Smeltpunt

1350-1400 °C

Thermische geleidbaarheid

14 W/m·K (bij 20 °C)

Specifieke warmtecapaciteit

500 J/kg·K

Elektrische weerstand

0,80 μΩ·m (bij 20 °C)

Mechanische eigenschappen

De mechanische eigenschappen van 1.4410 zijn indrukwekkend. Het biedt een uitzonderlijke combinatie van hoge sterkte en goede taaiheid, zelfs bij lage temperaturen. Dit maakt het materiaal ideaal voor gebruik in zware omstandigheden.

Eigenschap

Waarde

Treksterkte

680-880 MPa

Rek bij breuk

15-25%

Elasticiteitsmodulus

200 GPa

Hardheid (Rockwell C)

25-32 HRC

Slagvastheid (Charpy V)

> 100 J (bij -50 °C)

Lasbaarheid

1.4410 is goed lasbaar met de meeste gangbare lasprocessen, waaronder MIG, TIG en booglassen. Het materiaal vereist echter zorgvuldige controle van de warmte-inbreng en interpass-temperatuur om de mechanische eigenschappen en corrosiebestendigheid te behouden. Voor- en nabehandeling kan nodig zijn om spanningscorrosie te minimaliseren.

Smeedbaarheid

Super Duplex 1.4410 heeft een goede smeedbaarheid, maar het is belangrijk om het materiaal gelijkmatig en langzaam te verwarmen om thermische spanningen te voorkomen. De aanbevolen smeedtemperatuur ligt tussen 1100 °C en 1250 °C. Na het smeedproces moet het materiaal langzaam worden afgekoeld om interne spanningen te verminderen.

Warmtebehandeling

De juiste warmtebehandeling is cruciaal voor het behouden van de mechanische en corrosiebestendige eigenschappen van 1.4410. Een oplossing warmtebehandeling bij ongeveer 1020-1100 °C, gevolgd door snel afkoelen, zorgt ervoor dat de gewenste microstructuur en eigenschappen worden bereikt. Vermijd langzaam afkoelen om de vorming van ongewenste fasen te voorkomen.

Toepassingsgebied

Dankzij de uitstekende eigenschappen wordt 1.4410 veel gebruikt in verschillende industrieën. De toepassingen omvatten:

  • Chemische industrie: Reactievaten, warmtewisselaars en leidingen.
  • Olie- en gasindustrie: Offshore platforms, onderzeese leidingen en componenten voor boorapparatuur.
  • Maritieme toepassingen: Scheepsrompen, aandrijvingssystemen en andere componenten die blootgesteld worden aan zeewater.
  • Papier- en pulpindustrie: Apparatuur voor de verwerking van pulp en papier, waar hoge corrosiebestendigheid vereist is.
  • Constructie: Gebouwen en bruggen waar hoge sterkte en duurzaamheid vereist zijn.
Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

Vergelijking met andere materialen

Eigenschap

1.4410 (Super Duplex)

1.4404 (316L)

1.4301 (304)

Corrosiebestendigheid

Zeer hoog

Hoog

Gemiddeld

Treksterkte

680-880 MPa

490-620 MPa

500-700 MPa

Hardheid (Rockwell C)

25-32 HRC

20-25 HRC

15-20 HRC

Toepassingsgebied

Zeer veeleisende

Middelmatig

Algemeen gebruik

Super Duplex 1.4410 biedt superieure prestaties in termen van mechanische sterkte en corrosiebestendigheid, waardoor het de voorkeur geniet in zwaarbelaste en corrosieve omgevingen.

Lees meer over metaal en techniek

Alle metaalwiki artikelen

Veel gestelde vragen over 1.4410 / Super Duplex / X2CrNiMoN25-7-4

1.4410, ook bekend als Super Duplex, staat bekend om zijn hoge sterkte, uitstekende weerstand tegen corrosie, en goede taaiheid bij lage temperaturen. Het biedt een uitzonderlijke combinatie van mechanische en fysische eigenschappen, waardoor het ideaal is voor gebruik in veeleisende industriële omgevingen.
1.4410 wordt veel gebruikt in de chemische industrie, olie- en gasindustrie, maritieme toepassingen, en de papier- en pulpindustrie. Specifieke toepassingen omvatten reactievaten, warmtewisselaars, offshore platforms, scheepsrompen en apparatuur voor de verwerking van pulp en papier.
1.4410 heeft een zeer hoge corrosieweerstand, vooral tegen putcorrosie en spanningscorrosie. Dit maakt het materiaal zeer geschikt voor gebruik in agressieve omgevingen, zoals in de aanwezigheid van chloriden en andere corrosieve chemicaliën.
Ja, 1.4410 is goed lasbaar met gangbare lasmethoden zoals MIG, TIG en booglassen. Het is echter belangrijk om de warmte-inbreng en interpass-temperatuur zorgvuldig te controleren om de mechanische eigenschappen en corrosiebestendigheid te behouden. Voor- en nabehandeling kan nodig zijn om spanningscorrosie te minimaliseren.
1.4410 heeft goede smeedbaarheid, waarbij het materiaal langzaam en gelijkmatig moet worden verwarmd tot een temperatuur tussen 1100 °C en 1250 °C. Na het smeedproces moet het langzaam worden afgekoeld om interne spanningen te verminderen. Voor warmtebehandeling wordt een oplossing warmtebehandeling bij 1020-1100 °C aanbevolen, gevolgd door snel afkoelen om de gewenste microstructuur en eigenschappen te bereiken.
Vergeleken met 316L (1.4404) en 304 (1.4301), biedt 1.4410 een aanzienlijk hogere corrosiebestendigheid en mechanische sterkte. Dit maakt 1.4410 geschikt voor gebruik in veel veeleisendere omgevingen dan waar 316L en 304 meestal voor worden gebruikt.
Ja, 1.4410 is bijzonder geschikt voor gebruik in maritieme omgevingen vanwege zijn hoge weerstand tegen corrosie in zeewater en zijn uitstekende mechanische eigenschappen, zelfs bij lage temperaturen. Dit maakt het ideaal voor toepassingen zoals scheepsrompen en aandrijvingssystemen.
De chemische samenstelling van 1.4410 bevat een hoog gehalte aan chroom, nikkel en molybdeen, wat bijdraagt aan zijn uitstekende corrosiebestendigheid en mechanische eigenschappen. De typische samenstelling is ongeveer 25% chroom, 7% nikkel en 4% molybdeen, samen met kleine hoeveelheden andere elementen zoals stikstof om de microstructuur te stabiliseren.
Ja, 1.4410 moet voldoen aan verschillende internationale normen zoals ASTM A790 voor naadloze en gelaste ferritisch-austenitische roestvaste staalbuizen. Deze normen specificeren de vereiste chemische samenstelling, mechanische eigenschappen, en andere technische criteria voor het materiaal.
Super Duplex 1.4410 biedt superieure prestaties op het gebied van mechanische sterkte en corrosiebestendigheid vergeleken met standaard duplex roestvast staal. Dit maakt het geschikt voor de meest veeleisende toepassingen waar standaard duplex staal niet voldoet aan de vereisten.