Van Hengstum Metaal Logo

1.8958 / CorTen A

1.8958 _ CorTen A

1.8958, ook bekend als CorTen A, is een hoogwaardig weerbestendig staal met uitstekende mechanische eigenschappen en een verhoogde weerstand tegen atmosferische corrosie. Dit type staal is speciaal ontworpen voor toepassingen waarbij duurzaamheid en bestendigheid tegen weersinvloeden cruciaal zijn. Dankzij de toevoeging van koper, fosfor, en andere legeringselementen, vormt 1.8958 een stabiele roestlaag die verdere corrosie voorkomt en een natuurlijke, ruwe uitstraling behoudt zonder extra oppervlaktebehandeling.

CorTen A is zeer geschikt voor constructies die langdurig aan het weer worden blootgesteld, zoals bruggen, gevelbekledingen en kunstwerken. Het materiaal combineert een hoge sterkte met goede lasbaarheid, waardoor het breed inzetbaar is in diverse industriële sectoren. De unieke samenstelling van 1.8958 maakt het een kostenefficiënte keuze voor projecten waar zowel esthetiek als lange levensduur van belang zijn.

Fysische en mechanische eigenschappen van 1.8958

1.8958, of S355J2W, staat bekend om zijn robuuste fysische eigenschappen. Dit staal heeft een dichtheid van ongeveer 7.85 g/cm³, vergelijkbaar met andere koolstofstaalsoorten. De specifieke samenstelling, met elementen zoals koper en fosfor, zorgt ervoor dat het materiaal een beschermende roestlaag vormt bij blootstelling aan de atmosfeer. Deze roestlaag werkt als een barrière tegen verdere corrosie, waardoor 1.8958 ideaal is voor buitentoepassingen.

Mechanische eigenschappen

S355J2W heeft een minimum treksterkte van 510-680 MPa en een minimale rek van 20%, afhankelijk van de plaatdikte. De mechanische eigenschappen van 1.8958 maken het geschikt voor zware constructies en toepassingen waar hoge sterkte vereist is.

De hardheid van 1.8958 is vergelijkbaar met andere staalsoorten in de S355-categorie, wat zorgt voor een goede weerstand tegen slijtage en mechanische schade.

Lasbaarheid

1.8958 staat bekend om zijn uitstekende lasbaarheid. Het kan zonder problemen worden gelast met conventionele lastechnieken zoals MIG, MAG, en TIG-lassen. Door de aanwezigheid van elementen zoals koper en fosfor kunnen echter speciale maatregelen nodig zijn om scheuren en andere lasfouten te voorkomen. Het voorverwarmen van het materiaal kan helpen om de laskwaliteit te verbeteren en interne spanningen te verminderen.

Smeedbaarheid

Het smeden van S355J2W vereist aandacht voor temperatuurbeheersing. Het materiaal moet worden verwarmd tot een temperatuur van 850-1050°C voordat het wordt gesmeed. Na het smeden is een gecontroleerde afkoeling essentieel om de mechanische eigenschappen te behouden en ongewenste spanningen te vermijden.

Warmtebehandeling

1.8958 ondergaat geen specifieke warmtebehandelingen zoals harden of temperen. Het materiaal wordt meestal geleverd en gebruikt in een onbehandelde of genormaliseerde toestand. De natuurlijke roestlaag die zich vormt bij blootstelling aan de atmosfeer biedt voldoende bescherming tegen corrosie zonder extra oppervlaktebehandelingen.

Toepassingsgebieden

1.8958 wordt veel gebruikt in constructies waar duurzaamheid en bestendigheid tegen weersinvloeden belangrijk zijn. Enkele typische toepassingen zijn:

  • Bruggen: Vanwege de hoge sterkte en weersbestendigheid is S355J2W een populaire keuze voor brugconstructies.
  • Gevelbekleding: De esthetische roestlaag geeft een unieke uitstraling, waardoor het ideaal is voor architectonische projecten.
  • Kunstwerken: De duurzaamheid en het onderhoudsvrije karakter maken het geschikt voor langdurige buitentoepassingen.
  • Opslagtanks: De corrosiebestendigheid maakt het een uitstekende keuze voor tanks en silo’s in buitenomgevingen.
Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

Vergelijking met andere materialen

Eigenschap

1.8958 (S355J2W)

Corten A

RVS 304

Treksterkte (MPa)

510-680

485-620

515-720

Rek (%)

20

20-25

40-50

Dichtheid (g/cm³)

7.85

7.85

8.00

Lasbaarheid

Uitstekend

Goed

Uitstekend

Corrosiebestendigheid

Hoog

Hoog

Zeer hoog

1.8958 biedt een balans tussen mechanische sterkte en corrosiebestendigheid, vergelijkbaar met Corten A, maar met verbeterde las- en verwerkingsmogelijkheden. RVS 304 biedt een hogere corrosiebestendigheid, maar tegen hogere kosten en met een andere esthetiek.

Veel gestelde vragen over 1.8958 / CorTen A

1.8958, ook bekend als S355J2W, is een type weerbestendig staal dat een verhoogde weerstand biedt tegen atmosferische corrosie. Het wordt vaak gebruikt in constructies die langdurig aan weersinvloeden worden blootgesteld, zoals bruggen, gevelbekledingen, en kunstwerken.
De belangrijkste voordelen van 1.8958 zijn de hoge mechanische sterkte en de uitstekende corrosiebestendigheid. Dankzij de toevoeging van koper en fosfor vormt het materiaal een stabiele roestlaag die verdere corrosie voorkomt, waardoor het ideaal is voor buitentoepassingen zonder extra oppervlaktebehandelingen.
In vergelijking met gewoon staal heeft 1.8958 een betere weerstand tegen atmosferische corrosie. De toevoeging van legeringselementen zoals koper en fosfor zorgt ervoor dat er een beschermende roestlaag ontstaat, wat het materiaal duurzamer maakt voor buitentoepassingen.
Ja, 1.8958 is goed lasbaar met conventionele lastechnieken zoals MIG, MAG, en TIG-lassen. Het is echter belangrijk om speciale maatregelen te nemen, zoals voorverwarming, om scheuren en andere lasfouten te voorkomen.
1.8958 wordt veel gebruikt in constructies die aan weersinvloeden worden blootgesteld. Typische toepassingen zijn bruggen, gevelbekleding, kunstwerken, en opslagtanks. Het materiaal combineert esthetische aantrekkingskracht met lange levensduur en minimale onderhoudsvereisten.
1.8958 vereist minimaal onderhoud dankzij de natuurlijke roestlaag die het vormt. Deze roestlaag beschermt het materiaal tegen verdere corrosie. In de meeste gevallen is periodieke inspectie voldoende om de integriteit van het materiaal te waarborgen.
Hoewel 1.8958 zeer goed bestand is tegen atmosferische corrosie, is het minder geschikt voor zeer agressieve omgevingen zoals zeeklimaat of industriële omgevingen met hoge concentraties chemische stoffen. In dergelijke gevallen kan extra oppervlaktebehandeling of een ander type staal, zoals roestvrij staal, nodig zijn.
1.8958 heeft een treksterkte van 510-680 MPa en een rek van minimaal 20%. Deze eigenschappen maken het materiaal geschikt voor zware constructies en toepassingen waar hoge sterkte vereist is.
1.8958 bevat hoofdzakelijk ijzer, met toevoegingen van koper, fosfor, en andere elementen die bijdragen aan de vorming van een beschermende roestlaag en verbeteren de mechanische eigenschappen.
1.8958 is verkrijgbaar bij gespecialiseerde staalhandelaren en leveranciers van bouwmaterialen. Voor specifieke eisen en grote hoeveelheden is het raadzaam contact op te nemen met de fabrikant of een gecertificeerde distributeur.