Van Hengstum Metaal Logo

1.4301 / Hardox® 400 / X2CrNi18-9

1.4301 _ Hardox® 400 _ X2CrNi18-9

Hardox® 400 is een slijtvaste staalsoort die bekend staat om zijn hoge hardheid en uitstekende slijtvastheid. Deze staalsoort heeft een nominale hardheid van 400 HBW en combineert een hoge sterkte met een uitzonderlijke weerstand tegen slijtage. Hardox® 400 is speciaal ontwikkeld om de levensduur van machines en gereedschappen te verlengen door slijtage te minimaliseren. Dit maakt het materiaal uitermate geschikt voor toepassingen in zware industriële omgevingen waar slijtage een significant probleem is.

Het unieke aan Hardox® 400 is de combinatie van een hoge hardheid met goede laseigenschappen, waardoor het gemakkelijk te verwerken is zonder afbreuk te doen aan de slijtvastheid. Bovendien heeft het materiaal een hoge sterkte-gewichtsverhouding, wat bijdraagt aan de efficiëntie en duurzaamheid van eindproducten. Dankzij deze eigenschappen wordt Hardox® 400 vaak toegepast in de productie van laadbakken voor kiepwagens, slijtvaste delen en gereedschappen die aan extreme omstandigheden worden blootgesteld.

Fysische en mechanische eigenschappen van Hardox® 400

Hardox® 400 is een slijtvaste staalsoort met een nominale hardheid van 400 HBW. Het materiaal is ontworpen om uitstekende prestaties te leveren bij zowel lage als hoge temperaturen, zonder dat de slijtvastheid of mechanische eigenschappen worden aangetast. De hoge hardheid van Hardox® 400 maakt het geschikt voor toepassingen waarbij impact en slijtage belangrijke factoren zijn.

Eigenschap

Waarde

Dichtheid

7.85 g/cm³

Hardheid

370-430 HBW

Treksterkte

1250-1400 MPa

Rek bij breuk

10-15%

Elasticiteitsmodulus

210 GPa

Mechanische eigenschappen

De mechanische eigenschappen van Hardox® 400 zorgen ervoor dat het materiaal een hoge slijtvastheid combineert met een aanzienlijke taaiheid en duurzaamheid. Dit maakt het ideaal voor gebruik in zware omstandigheden.

Eigenschap

Waarde

Vloeigrens

1000-1100 MPa

Treksterkte

1250-1400 MPa

Rek bij breuk

10-15%

Kerfslagwaarde

≥27 J bij -20°C

Lasbaarheid

Hardox® 400 heeft goede laseigenschappen, waardoor het gemakkelijk te verwerken is met standaard lastechnieken. De lage koolstofinhoud en de zuivere samenstelling van het staal dragen bij aan de goede laseigenschappen. Voor optimale resultaten wordt aangeraden om lage waterstof-elektroden te gebruiken en voorverwarming toe te passen bij dikker materiaal.

Aanbevolen lastechnieken:

  • MIG/MAG-lassen
  • TIG-lassen
  • Booglassen

Smeedbaarheid

Hoewel Hardox® 400 voornamelijk wordt gebruikt vanwege zijn slijtvastheid, kan het ook worden gesmeed. Het is echter belangrijk om de juiste smeedtechnieken toe te passen om te voorkomen dat de mechanische eigenschappen worden aangetast.

Warmtebehandeling

Hardox® 400 wordt geleverd in de geharde en ontlaten toestand en vereist doorgaans geen verdere warmtebehandeling. Het is belangrijk om te vermijden dat het staal opnieuw wordt verhit tot temperaturen boven de 250°C, omdat dit de mechanische eigenschappen negatief kan beïnvloeden.

Toepassingsgebied

Hardox® 400 wordt breed toegepast in sectoren waar slijtage een kritische factor is. Enkele typische toepassingen zijn:

  • Laadbakken voor kiepwagens
  • Slijtlagen in mijnbouw- en bouwapparatuur
  • Graafbakken en schoppen
  • Slijtvaste componenten in recyclingmachines
  • Gereedschappen en machines in de landbouw
Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

Vergelijking met andere staalsoorten

Hier is een vergelijking van de belangrijkste eigenschappen van Hardox® 400 met andere slijtvaste staalsoorten zoals AR400 en 450.

Eigenschap

Hardox® 400

AR400

450

Hardheid (HBW)

370-430

360-440

425-475

Treksterkte (MPa)

1250-1400

1100-1350

1350-1500

Rek bij breuk

10-15%

8-12%

8-10%

Toepassingen

Zware industriële omgevingen

Bouwmachines en gereedschappen

Zware slijtdelen

Hardox® 400 biedt een uitstekende combinatie van hardheid, sterkte en taaiheid, waardoor het een betrouwbare keuze is voor toepassingen die een hoge slijtvastheid vereisen. Met zijn goede laseigenschappen en veelzijdigheid is het een van de meest gebruikte slijtvaste staalsoorten in de industrie.

Veel gestelde vragen over 1.4301 / Hardox® 400 / X2CrNi18-9

Hardox® 400 is een slijtvaste staalsoort met een nominale hardheid van 400 HBW, ontwikkeld voor toepassingen waar hoge slijtvastheid en sterkte vereist zijn. Het combineert een hoge hardheid met goede laseigenschappen, waardoor het ideaal is voor gebruik in zware industriële omgevingen.
De belangrijkste eigenschappen van Hardox® 400 zijn: Hoge hardheid: 370-430 HBW Hoge treksterkte: 1250-1400 MPa Uitstekende slijtvastheid Goede laseigenschappen Hoge sterkte-gewichtsverhouding Goede taaiheid en duurzaamheid
Hardox® 400 wordt gebruikt in toepassingen waar slijtage een belangrijke factor is. Typische toepassingen zijn laadbakken voor kiepwagens, slijtlagen in mijnbouw- en bouwapparatuur, graafbakken, schoppen, slijtvaste componenten in recyclingmachines en gereedschappen in de landbouw.
Ja, Hardox® 400 heeft goede laseigenschappen en kan met standaard lastechnieken worden gelast, zoals MIG/MAG-lassen, TIG-lassen en booglassen. Het wordt aanbevolen om lage waterstof-elektroden te gebruiken en bij dikker materiaal voorverwarming toe te passen.
Hoewel Hardox® 400 voornamelijk wordt gebruikt vanwege zijn slijtvastheid, kan het ook worden gesmeed. Het is echter belangrijk om de juiste smeedtechnieken toe te passen om de mechanische eigenschappen niet aan te tasten.
Hardox® 400 wordt geleverd in de geharde en ontlaten toestand en vereist doorgaans geen verdere warmtebehandeling. Het is belangrijk om te vermijden dat het staal opnieuw wordt verhit tot temperaturen boven de 250°C, omdat dit de mechanische eigenschappen kan beïnvloeden.
In vergelijking met andere slijtvaste staalsoorten zoals AR400 en 450, biedt Hardox® 400 een uitstekende combinatie van hardheid, sterkte en taaiheid. Het heeft een hardheid van 370-430 HBW en een treksterkte van 1250-1400 MPa, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan industriële toepassingen.
De voordelen van Hardox® 400 zijn onder andere: Langere levensduur van machines en gereedschappen: dankzij de hoge slijtvastheid. Vermindering van onderhoudskosten: door minder frequente vervanging van onderdelen. Veelzijdigheid in toepassingen: geschikt voor diverse industriële sectoren. Betrouwbaarheid en consistentie: door strikte kwaliteitscontroles tijdens de productie.
Hardox® 400 is verkrijgbaar bij gespecialiseerde staalproducenten en distributeurs. Van Hengstum Metaal biedt een breed assortiment Hardox® platen en componenten, die direct uit voorraad leverbaar zijn voor diverse toepassingen.
Ja, Hardox® 400 is ook beschikbaar in fossielvrije staalvarianten, die bijdragen aan een duurzamere productie en een lagere ecologische voetafdruk. Deze varianten behouden de uitstekende mechanische eigenschappen en slijtvastheid van het traditionele Hardox® 400.