Van Hengstum Metaal Logo

1.8900 / Domex / S700MC

1.8900 _ Domex _ S700MC

Domex is een hoogsterkte staalsoort, bekend om zijn uitstekende mechanische eigenschappen en veelzijdigheid in toepassingen. Het materiaal biedt een indrukwekkende treksterkte en is geschikt voor een breed scala aan industriƫle toepassingen. Domex is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder koudgewalst en warmgewalst staal, elk met specifieke voordelen afhankelijk van de toepassing.

Dit staal heeft een uitstekende slijtvastheid, wat het ideaal maakt voor zware constructies en voertuigen. Bovendien is Domex eenvoudig te vormen en te lassen, waardoor het populair is in de productie van complexe onderdelen en structuren. De hoge treksterkte en duurzaamheid maken het een betrouwbare keuze voor veeleisende toepassingen, terwijl de goede corrosiebestendigheid zorgt voor een lange levensduur van de producten.

Kortom, Domex combineert hoge prestaties met veelzijdigheid, wat het een waardevol materiaal maakt voor diverse industriƫle toepassingen.

Fysische en mechanische eigenschappen van Domex

Domex is bekend om zijn uitstekende fysische eigenschappen. Het materiaal heeft een hoge treksterkte en is relatief licht, wat het ideaal maakt voor toepassingen waar gewicht een kritieke factor is. Domex heeft ook een hoge elasticiteitsmodulus, wat betekent dat het bestand is tegen aanzienlijke vervormingen zonder te breken. De thermische eigenschappen van Domex zorgen ervoor dat het goed presteert bij verschillende temperaturen, wat belangrijk is voor toepassingen in wisselende omgevingen.

Mechanische eigenschappen

Domex staat bekend om zijn uitzonderlijke mechanische eigenschappen, zoals:

  • Treksterkte: Domex heeft een treksterkte van minimaal 700 MPa, wat het geschikt maakt voor zware belastingstoepassingen.
  • Rek: Het materiaal biedt een goede rek, waardoor het bestand is tegen breuk onder trekbelasting.
  • Hardheid: Domex heeft een hoge hardheid, wat bijdraagt aan zijn slijtvastheid.
  • Dichtheid: De dichtheid van Domex is ongeveer 7,85 g/cmĀ³, wat vergelijkbaar is met
Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

Eigenschap

Domex S700MC

RVS 304

Aluminium 6061

Treksterkte (MPa)

700

500

310

Rek (%)

16

45

12

Hardheid (HB)

200

150

95

Dichtheid (g/cmĀ³)

7.85

8.00

2.70

Lasbaarheid

Domex is uitstekend lasbaar, wat een van de redenen is voor zijn populariteit in de industrie. Het materiaal kan worden gelast met de meeste gangbare lasmethoden, zoals MIG, TIG en booglassen. De lage koolstofinhoud en de uitgebalanceerde chemische samenstelling zorgen ervoor dat het materiaal minder gevoelig is voor lasdefecten, zoals scheuren en vervormingen. Voor het beste resultaat is het echter belangrijk om de juiste lasprocedures te volgen en de juiste voorverwarmings- en nabehandelingsmethoden te gebruiken.

Smeedbaarheid

Domex heeft goede smeedeigenschappen, waardoor het gemakkelijk kan worden gevormd tot complexe vormen zonder dat het materiaal breekt of scheurt. De hoge rek en taaiheid van Domex maken het mogelijk om het materiaal te bewerken bij zowel koude als warme temperaturen. Dit maakt het geschikt voor diverse smeedtoepassingen, van zware industriƫle componenten tot fijnmechanische onderdelen.

Warmtebehandeling

Hoewel Domex doorgaans niet warmtebehandeld hoeft te worden, kan het in bepaalde toepassingen voordelig zijn om een warmtebehandeling toe te passen om de mechanische eigenschappen verder te verbeteren. Het materiaal kan worden onderworpen aan verschillende warmtebehandelingsprocessen, zoals normaliseren, harden en temperen, afhankelijk van de specifieke vereisten van de toepassing.

Toepassingsgebied

Domex wordt veel gebruikt in verschillende industrieƫn vanwege zijn veelzijdigheid en uitstekende eigenschappen. Enkele belangrijke toepassingen zijn:

  • Constructie: Gebruikt in draagconstructies, bruggen en gebouwen vanwege de hoge treksterkte en duurzaamheid.
  • Transport: Ideaal voor de productie van voertuigen, trailers en containers vanwege het lage gewicht en de hoge sterkte.
  • Landbouw: Toegepast in landbouwmachines en apparatuur die bestand moeten zijn tegen zware omstandigheden en slijtage.
  • Energie: Gebruikt in windturbines en andere energieopwekkingssystemen waar betrouwbaarheid en duurzaamheid cruciaal zijn.

Domex biedt een breed scala aan oplossingen voor veeleisende toepassingen, waardoor het een favoriete keuze is in diverse sectoren. De combinatie van hoge prestaties, goede verwerkbaarheid en veelzijdigheid maakt Domex een onmisbaar materiaal voor veel industriƫle toepassingen.

Veel gestelde vragen over 1.8900 / Domex / S700MC

Domex is een hoogsterkte staalsoort met een treksterkte van minimaal 700 MPa. Het heeft uitstekende slijtvastheid, goede rek en hardheid, en is gemakkelijk te vormen en te lassen. Deze eigenschappen maken het ideaal voor zware constructies en industriƫle toepassingen.
Domex wordt veel gebruikt in de constructie, transport, landbouw en energie-industrieƫn. Het is geschikt voor draagconstructies, voertuigen, landbouwmachines en energieopwekkingssystemen dankzij zijn hoge sterkte en duurzaamheid.
Ja, Domex is uitstekend lasbaar met de meeste gangbare lasmethoden zoals MIG, TIG en booglassen. De lage koolstofinhoud en uitgebalanceerde chemische samenstelling zorgen voor minder lasdefecten, zoals scheuren en vervormingen.
Domex heeft een hogere treksterkte (700 MPa) vergeleken met RVS 304 (500 MPa). RVS 304 is echter beter bestand tegen corrosie en heeft een hogere rek (45% versus 16% voor Domex). Domex is ideaal voor toepassingen waar hoge sterkte en slijtvastheid nodig zijn, terwijl RVS 304 meer geschikt is voor omgevingen waar corrosiebestendigheid belangrijk is.
Hoewel Domex doorgaans niet warmtebehandeld hoeft te worden, kan het materiaal worden onderworpen aan verschillende warmtebehandelingsprocessen zoals normaliseren, harden en temperen om de mechanische eigenschappen verder te verbeteren, afhankelijk van de specifieke vereisten van de toepassing.
Domex behoudt zijn mechanische eigenschappen goed bij lage temperaturen, wat het geschikt maakt voor toepassingen in koude omgevingen. De taaiheid en treksterkte blijven behouden, waardoor het materiaal betrouwbaar blijft in wisselende temperaturen.
Koudgewalst Domex heeft een gladder oppervlak en betere dimensionale nauwkeurigheid, terwijl warmgewalst Domex over het algemeen een hogere rek en taaiheid biedt. De keuze tussen koud- en warmgewalst Domex hangt af van de specifieke eisen van de toepassing.
Domex heeft goede smeedeigenschappen en kan zowel bij koude als warme temperaturen gemakkelijk worden gevormd. Voor complexe vormen en toepassingen kan een voorverwarming nuttig zijn om het materiaal soepeler te maken en breuken of scheuren te voorkomen.
Bij het werken met Domex is het belangrijk om de juiste lasprocedures te volgen en eventueel voor te verwarmen en na te behandelen om lasdefecten te minimaliseren. Daarnaast is het essentieel om veiligheidsmaatregelen te nemen zoals het dragen van geschikte beschermende uitrusting om letsel te voorkomen.
Domex is een duurzaam materiaal omdat het sterk, slijtvast en lang meegaand is, wat resulteert in minder frequente vervangingen en reparaties. Bovendien is staal volledig recyclebaar, waardoor de milieueffecten van productie en afvalbeheer worden verminderd.