Van Hengstum Metaal Logo

2.0065 / Koper ETP/R240 / CuZn37

Werkstofnummer 2.0065, ook bekend als Aluminium A380 of AlSi8Cu3, is een van de meest populaire aluminium legeringen die wereldwijd worden gebruikt in de productie van metalen onderdelen. Dit materiaal staat bekend om zijn uitstekende mechanische eigenschappen en goede bewerkbaarheid, waardoor het ideaal is voor complexe gietstukken.

Aluminium A380 heeft een uitstekende balans tussen sterkte en lichtheid. Het heeft goede thermische en elektrische geleidbaarheid, wat het geschikt maakt voor toepassingen in de elektronica en energieopslag. Bovendien biedt 2.0065 goede corrosiebestendigheid, wat het ideaal maakt voor gebruik in veeleisende omgevingen.

De veelzijdigheid van 2.0065 maakt het een veelgebruikte keuze in de auto-industrie, waar het wordt toegepast in motoronderdelen en carrosserieƫn. Daarnaast wordt deze legering vaak gebruikt in huishoudelijke apparaten en handgereedschappen, dankzij de combinatie van sterkte, gewicht en corrosiebestendigheid.

Fysische en mechanische eigenschappen van 2.0065

2.0065, ook bekend als Aluminium A380, heeft een dichtheid van ongeveer 2.70 g/cmĀ³. Het smeltpunt ligt rond de 580-640 Ā°C, wat lager is dan veel andere metalen en legeringen, waardoor het gemakkelijker te verwerken is. Aluminium A380 heeft een hoge thermische geleidbaarheid, wat het ideaal maakt voor toepassingen waar warmteafvoer cruciaal is. De elektrische geleidbaarheid is ook uitstekend, wat bijdraagt aan het gebruik in elektronische componenten.

Mechanische eigenschappen

Aluminium A380 heeft uitstekende mechanische eigenschappen, waaronder een treksterkte van ongeveer 310 MPa en een rekgrens van 160 MPa. De rek bij breuk ligt rond de 3-4%, wat duidt op een goede ductiliteit. Deze eigenschappen maken het geschikt voor toepassingen die een combinatie van sterkte en flexibiliteit vereisen.

Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

Eigenschap

Aluminium A380 (2.0065)

Vergelijkbare Materialen (bijv. RVS 304)

Dichtheid

2.70 g/cmĀ³

8.00 g/cmĀ³

Smeltpunt

580-640 Ā°C

1400-1450 Ā°C

Treksterkte

310 MPa

520 MPa

Rekgrens

160 MPa

210 MPa

Rek bij breuk

3-4%

40-50%

Thermische geleidbaarheid

96 W/mĀ·K

16 W/mĀ·K

Elektrische geleidbaarheid

26 MS/m

1.4 MS/m

Lasbaarheid

De lasbaarheid van Aluminium A380 is redelijk goed, hoewel het specifieke aandacht vereist om problemen zoals porositeit en scheuren te voorkomen. Gebruik van juiste lastechnieken en lasvulmaterialen is essentieel om een sterke en duurzame las te verkrijgen. Vooral bij gebruik in kritieke toepassingen moet ervoor worden gezorgd dat de lasnaden correct zijn uitgevoerd.

Smeedbaarheid

Aluminium A380 heeft uitstekende giet- en smeedeigenschappen, wat het een populaire keuze maakt voor complexe vormstukken. Het materiaal kan gemakkelijk worden gevormd tot verschillende vormen zonder verlies van sterkte of integriteit. Dit maakt het geschikt voor de productie van ingewikkelde componenten met nauwkeurige toleranties.

Warmtebehandeling

De warmtebehandeling van 2.0065 kan worden uitgevoerd om de mechanische eigenschappen te verbeteren. Oplossingsbehandeling en kunstmatig verouderen zijn gebruikelijke processen om de sterkte en hardheid van het materiaal te verhogen. De specifieke warmtebehandelingsparameters moeten zorgvuldig worden gecontroleerd om de gewenste eigenschappen te bereiken.

Toepassingsgebied

Aluminium A380 wordt veel gebruikt in de auto-industrie voor de productie van motoronderdelen, transmissiehuizen en andere structurele componenten. Het wordt ook toegepast in de elektronica-industrie voor behuizingen en warmtewisselaars vanwege de uitstekende thermische en elektrische geleidbaarheid. Andere toepassingen zijn onder meer handgereedschap, huishoudelijke apparaten, en diverse andere industriƫle componenten waar een combinatie van lichtgewicht, sterkte en corrosiebestendigheid

Veel gestelde vragen over 2.0065 / Koper ETP/R240 / CuZn37

Aluminium A380 (2.0065) staat bekend om zijn uitstekende mechanische eigenschappen, goede bewerkbaarheid, en hogPa, een rekgrens van 160 MPa, en een rek bij breuk van 3-4%. Deze legering biedt ook goede corrosiebestendigheid, waardoor het ideaal is voor gebruik in veeleisende omgevingen.
Aluminium A380 wordt veel gebruikt in de auto-industrie voor de productie van motoronderdelen, transmissiehuizen en andere structurele componenten. Het is ook populair in de elektronica-industrie voor behuizingen en warmtewisselaars vanwege de uitstekende thermische en elektrische geleidbaarheid. Daarnaast wordt het toegepast in huishoudelijke apparaten, handgereedschap en diverse industriƫle componenten.
De lasbaarheid van Aluminium A380 is redelijk goed, maar vereist specifieke aandacht om problemen zoals porositeit en scheuren te voorkomen. Het gebruik van de juiste lastechnieken en lasvulmaterialen is essentieel om sterke en duurzame lassen te verkrijgen, vooral bij kritieke toepassingen.
Aluminium A380 biedt een uitstekende balans tussen sterkte en lichtheid, met goede thermische en elektrische geleidbaarheid en corrosiebestendigheid. In vergelijking met andere materialen zoals RVS 304, heeft Aluminium A380 een lagere dichtheid en smeltpunt, wat het gemakkelijker te verwerken maakt. De hoge geleidbaarheid maakt het ook ideaal voor toepassingen die warmteafvoer en elektrische geleiding vereisen.
Ja, Aluminium A380 kan worden onderworpen aan warmtebehandeling om de mechanische eigenschappen te verbeteren. Oplossingsbehandeling en kunstmatig verouderen zijn gebruikelijke processen om de sterkte en hardheid van het materiaal te verhogen. De specifieke warmtebehandelingsparameters moeten zorgvuldig worden gecontroleerd om de gewenste eigenschappen te bereiken.
Aluminium A380 biedt goede corrosiebestendigheid, wat het geschikt maakt voor gebruik in veeleisende omgevingen. Dit maakt het materiaal ideaal voor toepassingen in de auto-industrie, elektronica, en andere gebieden waar blootstelling aan corrosieve elementen een factor is.
Aluminium A380 is milieuvriendelijk omdat aluminium recyclebaar is zonder verlies van eigenschappen. Dit draagt bij aan duurzaamheid en vermindert de ecologische voetafdruk van producten die van deze legering zijn gemaakt.
Hoewel Aluminium A380 veel voordelen biedt, zijn er enkele beperkingen. Het heeft bijvoorbeeld een lagere treksterkte en rekgrens in vergelijking met sommige andere materialen zoals staal. Daarnaast vereist het specifieke aandacht tijdens het lassen om defecten te voorkomen. Ondanks deze beperkingen blijft Aluminium A380 een populaire keuze vanwege zijn veelzijdigheid en gunstige eigenschappen.