Buigen

Buigen

Metaal buigen, hoe gaat dat in zijn werk?

Het buigen van (metalen) buizen of het walsen van profielen is een ingewikkeld proces. Nog niet zo lang geleden werden bochten in buis door een koperslager gemaakt. Allereerst werden twee halve buizen in een bochtvorm geklopt. Deze twee helften werden vervolgens aan elkaar gesoldeerd of gelast. Tegenwoordig worden buizen in zijn geheel aangeleverd waarna deze pas gebogen worden. Een bekende toepassing hiervan zijn de water- en verwarmingsbuizen.

Buigen

Buigen is een relatief jonge techniek. Metalen buizen of kokers worden gemaakt door een bocht in het metaal aan te brengen. Walsen is ook een vormgevingstechniek, zie walsen

Het is een ingewikkeld proces waarbij met een aantal factoren rekening moet worden gehouden, want bij het buigen van buis kunnen zich twee problemen voordoen:

  • doordat de buitenwand van de buis c.q. bocht dunner wordt, kan deze openscheuren;
  • aan de binnenkant van de bocht kan plooivorming ontstaan.

Steeds vaker worden bochten “op klantspecificatie” prefab aangeleverd. Met name in de industriële omgevingen, zoals de automobiel-, machinebouw-, ketel- en petrochemieindustrie en de hightechsector worden voorafgebogen buis toegepast. En dan komt het steeds vaker voor dat gebogen buis met de aan- en toevoerbuizen als geheel worden toepast. Hierbij vervallen vaak gelaste verbindingen met daartussen gebogen buis.

 

Voor het buigen van een bocht zijn minimaal een buigblok (waar de buis omheen wordt gebogen), het klemblok (dat de buis op zijn plaats moet houden als die in het buigblok wordt gebogen), een geleider (die de buis volgt tijdens het buigproces) en een doorn om de buis rond te houden nodig. De gereedschappen zijn bij het buigen net zo belangrijk als de buigmachine en de eigenschappen van het te buigen materiaal.

Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

Het buigblok is het belangrijkste gereedschap dat de buigradius van de buis bepaalt. De vorm van het buigblok hangt af van de buitendiameter van de buis (OD = outside diameter) en de hartlijnstraal (CLR = central line radius). Het buigblok moet altijd nauwkeuriger zijn. De nauwkeurigheid van de radius wordt daarbij voornamelijk bepaald door de constantheid van de kwaliteit van het materiaal. De radius van de buigmal dient bij hoge nauwkeurigheid kleiner te worden gekozen afhankelijk van de “vering” van het materiaal.

Naast het kiezen van het juiste buigblok, is het tevens belangrijk middels een klemblok de juiste griplengte en gripoppervlak te bepalen. Het klemblok heeft vaak een karteling voor meer grip. Het klemblok heeft als primaire functie om de buis stevig vast te drukken tegen het buigblok.

De lengte is afhankelijk van het aantal graden van de te buigen bocht (DOB = degree of bend) en de CLR van het buigblok.

Zie ook buigradius………

Veel gestelde vragen over Buigen

Buigen is een techniek waarbij een bocht in een metalen buis of koker wordt aangebracht. Dit proces zorgt ervoor dat de buis een specifieke vorm aanneemt, wat vooral nuttig is in industriële toepassingen zoals water- en verwarmingsbuizen.
Vroeger werden bochten in buizen door een koperslager gemaakt. Twee halve buizen werden in een bochtvorm geklopt en vervolgens aan elkaar gesoldeerd of gelast. Tegenwoordig worden buizen in zijn geheel aangeleverd en daarna gebogen.
Bij het buigen van buizen kunnen twee problemen optreden: de buitenwand van de buis kan dunner worden en openscheuren, en aan de binnenkant van de bocht kan plooivorming ontstaan.
Voor het buigen van een buis zijn een buigblok, een klemblok, een geleider en een doorn nodig. Deze gereedschappen zijn cruciaal voor het proces en bepalen de buigradius en de nauwkeurigheid van de bocht.
Het buigblok is belangrijk omdat het de buigradius van de buis bepaalt. De vorm van het buigblok hangt af van de buitendiameter van de buis en de hartlijnstraal. Een nauwkeurig buigblok zorgt voor een consistente en precieze bocht.
De constantheid van de kwaliteit van het materiaal bepaalt de nauwkeurigheid van de radius. Materialen met een consistente kwaliteit buigen voorspelbaarder en leveren nauwkeurigere resultaten op.
Het klemblok drukt de buis stevig vast tegen het buigblok en zorgt voor de juiste griplengte en gripoppervlak. Het klemblok heeft vaak een karteling voor extra grip en voorkomt dat de buis tijdens het buigen wegglijdt.
Prefab gebogen buizen worden steeds vaker toegepast, vooral in industriële omgevingen zoals de automobiel-, machinebouw-, ketel- en petrochemieindustrie. Ze elimineren vaak de noodzaak voor gelaste verbindingen, wat de betrouwbaarheid en de esthetiek van het eindproduct verbetert.
DOB staat voor “degree of bend” en verwijst naar het aantal graden van de te buigen bocht. Dit is een cruciale factor bij het bepalen van de lengte van het klemblok en de benodigde gereedschappen voor het buigproces.
Gebogen buizen worden veel gebruikt in de automobielindustrie, machinebouw, ketelbouw en petrochemie. Ze bieden structurele en functionele voordelen en worden vaak op klantspecificatie prefab aangeleverd.
Buigen en walsen zijn beide vormgevingstechnieken, maar buigen betreft het aanbrengen van een bocht in een buis of koker, terwijl walsen een techniek is waarbij materiaal door rollen wordt gevormd en geëgaliseerd.