Cortenstaal

Cortenstaal

Cortenstaal

Deze staallegering werd in 1932 in de VS gepatenteerd door de Amerikaan Byramji D. Saklatwalla en vervolgens verder ontwikkeld door de United States Steel Corp. De nieuwe staalsoort gaf men de naam COR-TEN vanwege de eigenschappen: COR (corrosion resistent: corrosiebestendig) en TEN (tensile strength: treksterkte).

In Europa werd cortenstaal vanaf 1959 in productie genomen door Hüttenwerke Oberhausen AG in Duitsland.

Cortenstaal bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal, de rekenwaarde is circa 355 N/mm².

Cortenstaal

Cortenstaal is een weervast staal en de bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk. Door blootstelling aan de elementen vormt zich een oxidehuid die het dieper liggende materiaal afschermt van zuurstof, daardoor vertraagt de corrosie. De roest van het staal kan bovendien afgeven op aangrenzende oppervlakken, zoals trottoirs. Het materiaal is ook niet bestand tegen natte bladeren. De aanwezigheid hiervan op het staal vertraagt de cycli van nat worden en opdrogen, waardoor corrosie wordt versneld. Daarnaast kan een object van cortenstaal zijn omgeving beinvloeden door de staaldeeltjes die los kunnen komen.

Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

Toepassingen
Architectuur: gevelbekleding
Tuin architectuur: elementen in tuinen
Constructies: bruggen, hoogbouw en schoorstenen
Scheepscontainers
Kunst: metaalplastieken (o.a. Richard Serra, Eduardo Chillida)
Scheepsbouw/offshore vanwege de corrosiebestendigheid: booreilanden

Veel gestelde vragen over Cortenstaal

Cortenstaal is een staallegering die in 1932 in de VS werd gepatenteerd door de Amerikaan Byramji D. Saklatwalla. De United States Steel Corp. ontwikkelde deze staalsoort verder. De naam COR-TEN komt van de eigenschappen: corrosiebestendig (COR) en treksterkte (TEN).
Cortenstaal bestaat uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Deze combinatie geeft cortenstaal zijn unieke eigenschappen en sterkte, vergelijkbaar met andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal.
De bruine roestkleur van cortenstaal is het meest typische uiterlijke kenmerk. Door blootstelling aan de elementen vormt zich een oxidehuid op het oppervlak, die het dieper liggende materiaal beschermt tegen verdere corrosie.
Cortenstaal wordt veel gebruikt in de architectuur voor gevelbekleding, in tuinarchitectuur voor elementen in tuinen, in constructies zoals bruggen, hoogbouw en schoorstenen, in scheepscontainers, en in kunst voor metaalplastieken van onder andere Richard Serra en Eduardo Chillida. Daarnaast wordt het gebruikt in de scheepsbouw en offshore industrie vanwege zijn corrosiebestendigheid.
Hoewel cortenstaal weervast is, kan de roest afgeven op aangrenzende oppervlakken zoals trottoirs. Het is ook niet bestand tegen natte bladeren, die de cycli van nat worden en opdrogen vertragen, waardoor corrosie wordt versneld. Bovendien kunnen staaldeeltjes loskomen en de omgeving beïnvloeden.
In Europa werd cortenstaal vanaf 1959 in productie genomen door Hüttenwerke Oberhausen AG in Duitsland. Sindsdien wordt het breed toegepast in verschillende sectoren.
De sterkte van cortenstaal is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal. De rekenwaarde is circa 355 N/mm², wat het geschikt maakt voor diverse constructieve toepassingen.
Cortenstaal is ideaal voor buitengebruik vanwege zijn weervastheid. Echter, het is minder geschikt voor gebruik op plaatsen waar het constant in contact komt met vocht, zoals onder natte bladeren, omdat dit de corrosie kan versnellen.
Hoewel beide staalsoorten corrosiebestendig zijn, ontwikkelt cortenstaal een beschermende roestlaag die het materiaal tegen verdere corrosie beschermt, terwijl roestvast staal geen zichtbare roestlaag vormt en zijn corrosiebestendigheid behoudt zonder te roesten.
Cortenstaal wordt gewaardeerd in de kunstwereld vanwege zijn unieke roestkleur en de textuur die het ontwikkelt door blootstelling aan de elementen. Kunstenaars zoals Richard Serra en Eduardo Chillida gebruiken het vaak in hun metaalplastieken vanwege deze esthetische eigenschappen.
Voor vragen of specifieke wensen met betrekking tot cortenstaal kunt u gerust contact opnemen met onze klantenservice. We helpen u graag verder met uw bestelling en geven advies over de toepassingen van cortenstaal.