Duplexstaal

Duplexstaal

Duplex staal

Duplex staal is ontwikkeld in de tweede helft van de vorige eeuw en onderscheidt zich van het klassieke roestvast staal door grotere corrosievastheid en sterkte bij goede taaiheid en redelijke bewerkbaarheid. De chemische samenstelling is zo gekozen dat bij afschrikken van het gewalste staal in water vanaf 1050 gr C een structuur ontstaat van circa 50% ferriet en 50% austeniet.

Duplex staal heeft een hogere sterkte dan roestvrij chroom-nikkel-staal met een hogere rek- of vervormbaarheid als roestvrij chroomstaal.

De structuur is halfĀ ferritischĀ en halfĀ austenitisch. De rekgrens is tweemaal zo hoog als van austenitisch roestvast staal. De legering is moeilijker te vervaardigen en te bewerken dan austenitisch staal en dus duurder. Duplex RVS heeft een lager koolstofgehalte en een goede weerstand tegen put-, spleet en spanningscorrosie.

Samenstelling van Duplex:
Chroom tussen 24% en 27%
Nikkel tussen 4,5% en 7%
Molybdeengehalte tussen 2% en 6%
Laag koolstof max. 0,03%
Kleine hoeveelheid stikstof, fosfor en soms koper en wolfram

Wat zijn de kenmerken van duplex staal?

  • Goede corrosievastheid (met name tegen putcorosie)
  • Hoge mechanische eigenschappen slijtweerstand
  • Goede lasbaarheid indien door vakmensen uitgevoerd
  • Verspanen en vervormen is moeilijker en tweemaal zo duur als van de klassieke roestvaste stalen
Gratis controle
& advies

99% zekerheid voor tijdige leveringen

99% leverbetrouwbaarheid

Snijwerk binnen 72 uur geleverd.

In-house glasparelen, poedercoaten en stralen.

Alle metaalsoorten beschikbaar

Wat zijn de bewerkingseigenschappen van duplex staal?
Plasma en lasersnijden: De Duplex-metalen zijn wat snijden betreft vergelijkbaar met de austenitische metalen.
Perforeren/stansen: Door hoge sterkte en snelle stans beweging is het moeilijk om Duplex-metalen te perforeren. De dikte van Duplex vraagt zelfde vermogen en krachten als 2x deze dikte voor het stansen van AISI 316 plaat.
Knippen: Maximale plaatdikte voor duplex is circa 85% van de plaatdikte die voor van AISI 316 geldt. Voor Super Duplex is maximale plaatdikte 65% is van de maximale plaatdikte voor AISI 316.

Zagen: Duplex staal is moeilijker te zagen dan staal, zaagsnelheid en voeding instellen als bij AISI 316L.
Verspanen: Moeilijker te verspanen dan AISI 316L. Bij dezelfde snedediepte en voeding is de snijsnelheid ca. 20% lager. De lagere snijsnelheden bij Duplex-kwaliteiten worden veroorzaakt door hogere mechanische eigenschappen en de afwezigheid van zwavel die als spaanbreker fungeert.

Kouddeformatie
Het vermogen nodig voor koudvervorming is tweemaal zo groot als bij austenische AISI 316.

Veel gestelde vragen over Duplexstaal

Duplex staal is een type roestvast staal dat ontwikkeld is in de tweede helft van de vorige eeuw. Het onderscheidt zich door een grotere corrosievastheid en sterkte, gecombineerd met goede taaiheid en redelijke bewerkbaarheid.
De belangrijkste kenmerken van duplex staal zijn goede corrosievastheid, met name tegen putcorrosie, hoge mechanische eigenschappen, en slijtweerstand. Het heeft ook een goede lasbaarheid als het door vakmensen wordt uitgevoerd, maar verspanen en vervormen is moeilijker en tweemaal zo duur als bij klassieke roestvaste stalen.
Duplex staal heeft een structuur die bestaat uit circa 50% ferriet en 50% austeniet. Deze structuur ontstaat door het afschrikken van gewalst staal in water vanaf een temperatuur van 1050 graden Celsius.
Duplex staal bevat chroom (tussen 24% en 27%), nikkel (tussen 4,5% en 7%), molybdeengehalte (tussen 2% en 6%), een laag koolstofgehalte (maximaal 0,03%), en kleine hoeveelheden stikstof, fosfor, en soms koper en wolfram.
Duplex staal kan worden gesneden met plasma en lasers, vergelijkbaar met austenitische metalen. Perforeren en stansen zijn echter moeilijker vanwege de hoge sterkte en snelle stansbeweging. Voor knippen geldt dat de maximale plaatdikte voor duplex ongeveer 85% is van die voor AISI 316. Zagen is moeilijker en vereist aanpassingen in zaagsnelheid en voeding.
Duplex staal heeft een hogere sterkte dan roestvrij chroom-nikkel-staal en een hogere rek- of vervormbaarheid dan roestvrij chroomstaal. Het biedt ook een goede weerstand tegen put-, spleet-, en spanningscorrosie.
Duplex staal is moeilijker te vervaardigen en te bewerken dan austenitisch staal, wat resulteert in hogere productiekosten. De complexe structuur en chemische samenstelling dragen bij aan de hogere prijs.
Stikstof draagt bij aan de sterkte en corrosieweerstand van duplex staal. Het helpt ook om de balans tussen ferriet en austeniet in de structuur te behouden.
Super duplex staal heeft vergelijkbare eigenschappen als duplex staal, maar biedt nog hogere sterkte en betere corrosiebestendigheid. De maximale plaatdikte voor bewerking is echter lager, namelijk 65% van die voor AISI 316.
Duplex staal wordt veel gebruikt in de chemische industrie, petrochemische industrie, en andere agressieve milieus waar hoge corrosiebestendigheid cruciaal is. Het wordt ook toegepast in situaties waar hoge mechanische eigenschappen vereist zijn.
Het bewerken van duplex staal vereist speciale aandacht vanwege de hoge sterkte en complexiteit van de structuur. Het is moeilijker te verspanen, vereist lagere snijsnelheden, en vraagt meer vermogen voor koudvervorming dan austenitisch staal.